Skip to content

Spataders.

Alles begint bij een grondige analyse.

Wie last van spataders heeft, weet dat ze vaak een storende factor kunnen zijn, en dan vooral in de zomer. Om jouw probleem te analyseren, gebruiken we een echografietoestel dat de situatie perfect in kaart brengt. Afhankelijk van het stadium waarin de spatader zich bevindt, raden we een laserbehandeling of spataderchirurgie aan. Last van kleine spatadertjes? Ook deze pakken we graag aan. Zo voorkomt u opvallende spataders en geniet je van een optimaal egale huid.

Spataders of varices zijn aders die hun functie verloren hebben door te verbreden en/of door de aanwezigheid van slecht werkende kleppen. Een normale ader vervoert het bloed van de voeten naar het hart tegen de zwaartekracht in. Normale kleppen zorgen ervoor dat het bloed maar één richting uit kan. Als de kleppen niet goed functioneren kan het bloed blijven staan in de aders. Dit kan hinder geven op verschillende manieren. Dit kan esthetische last zijn doordat er zichtbare en/of kronkelige aders op de benen lopen. Of er kunnen vermoeide benen, krampen, zwelling van de enkels, jeuk en zelfs wondjes aanwezig zijn.

Belangrijkste oorzaken van spataders zijn: erfelijkheid (moeder/vader met spataders), staand beroep, zwangerschap, voorgeschiedenis van flebitis of trombose.

Om spataders op te zoeken maken we gebruik van een duplex onderzoek. Bij elke nieuwe patiënt dient dit gedaan te worden om diepere spataders vast te stellen dan wel uit te sluiten. Met een duplex toestel bekijken we de mate van lekkage van de ader en kunnen we een behandelplan opstellen.
Na de behandeling van insuffiënte aders wordt er best jaarlijks een duplex onderzoek uitgevoerd ter controle.

Endoveneuze lijmbehandeling – Venaseal© (nieuwe techniek)

Minimaal invasieve behandeling voor grotere spataders. De dag nadien kan je weer werken en dezelfde week kan je opnieuw sporten. De behandeling kan het hele jaar door.

Bij deze behandeling wordt over het verloop van de ader een soort lijm ingebracht, waardoor het bloedvat onmiddellijk afgesloten wordt. Deze behandeling wordt enkel gebruikt bij hoofdaderinsufficiëntie. Dit gebeurt onder lokale verdoving.

Gezien er geen verkleuringen optreden na de behandeling en het dragen van steunkousen niet nodig is, kan deze behandeling ook in de zomer uitgevoerd worden. Dit in tegenstelling tot de andere behandelingen.

Voordelen van deze behandeling:

  • Geen steunkousen nodig nadien
  • Slechts 1 prikje lokale verdoving nodig
  • Geen thermische schade aan omliggende weefsels
  • Geen kans op zenuwschade
  • Dezelfde dag terug aan het werk
  • Dezelfde week weer sporten

Endoveneuze radiofrequente ablatie

Dit is een operatietechniek die onder lokale verdoving kan uitgevoerd worden. Deze techniek wordt gebruikt bij hoofdaderinsufficiëntie. Door middel van een prik in de ader wordt een fiber opgeschoven tot in de lies of de knieholte. De ader wordt dan geleidelijk aan van binnen uit dicht gemaakt door de fiber traag terug te trekken. Nadien dient er een steunkous gedragen te worden gedurende 6 weken.

De patiënt kan na enkele dagen weer aan het werk.

Stripping

Hierbij wordt de ader doormiddel van een incisie in de lies en een incisie ter hoogte van de enkel uit het been gehaald onder algemene narcose. Op langere termijn geeft dit goede resultaten, maar op kortere termijn kan er wel wat pijn, zwelling, ongemak en blauwe plekken optreden. Hierdoor kan je dan ook enkele weken niet werken. Je dient nadien een steunkous te dragen gedurende 6 weken. Gezien het invasieve karakter van deze techniek wordt dit enkel toegepast indien er geen andere technieken mogelijk zijn.

Müller of Foam

Convoluten kunnen door middel van kleine incisies onder lokale verdoving weggenomen worden. Dit is de Müller techniek. Er dient geen hospitalisatie plaats te vinden. De behandeling duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van de uitgebreidheid. Nadien dient een steunkous voor een duur van 3 weken gedragen te worden om het risico op bloedingen te verminderen en de behandeling te optimaliseren.

Een alternatief is een behandeling van de ader met schuim of foam waardoor deze uiteindelijk verdwijnt. Nadien dien je tijdelijk een steunkous te dragen. Deze behandeling wordt niet in de zomer uitgevoerd gezien de kans op verkleuringen door de zon en het dragen van een steunkous.

Cutera Excel® V – Vaatlaser

Behandeling met Cutera Excel® V van de kleine adertjes op de benen. Deze behandeling kan ook in de zomer. Nadien zijn steunkousen niet nodig.

Cutera Excel® V behandelt teleangiëctasieën en reticulaire vaten met een unieke, krachtige laserstraal die door de abnormale bloedvaten wordt geabsorbeerd. De laser verwarmt de abnormale vaten zodat de vaatwanden samentrekken en verkleven. Na enige tijd zijn de vaten niet langer zichtbaar. Na de behandeling zijn de behandelde aders grotendeels of geheel verdwenen. Het ontstaan van nieuwe aders kan echter niet worden voorkomen.

Sclerotherapie

Hiermee kunnen we de teleangiëctasieën en reticulaire vaten, ofwel de kleinste adertjes, droog spuiten. Met een klein naaldje worden deze aders om de beurt aangeprikt en ingespoten. Om de behandeling te optimaliseren wordt nadien een steunkous gedragen gedurende 2 weken. Deze behandeling wordt eerder niet in de zomer uitgevoerd gezien de kans op verkleuringen door de zon en omwille van het dragen van de steunkous.

Foam

Een grotere ader kan behandeld worden schuim of foam waardoor deze na enkele weken verdwijnt. Nadien dien je tijdelijk een steunkous te dragen. Deze behandeling wordt eerder niet in de zomer uitgevoerd gezien de kans op verkleuringen door de zon en het dragen van een steunkous.

Om jouw probleem te analyseren, gebruiken we een echografietoestel dat de situatie perfect in kaart brengt. 

Plan je intake.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Maak online een afspraak bij Dr. Ellen Jennes.