Esthetische geneeskunde LED- en PDT


LED therapie

De LED lamp is een toestel dat licht produceert met een hoge of lage energieconcentratie afhankelijk van de behandeling. Tijdens de behandeling wordt een lichtstraal op de huid gericht met behulp van een belichtingstoestel dat bestaat uit verschillende LED lichtjes (Light Emitting Diodes).

LED belichting kan worden toegepast voor de behandeling van huidaandoeningen (actinische keratose, acné, couperose en pigmentstoornissen, huidontsteking, verstoorde wondheling, ...) en als ondersteuning bij esthetische behandelingen (voor en na CO2 laser, peeling, microneedling).

Photodynamische therapie (PDT)

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij onrustige of kwaadaardige huidcellen gevoelig worden gemaakt voor licht. De huidcellen worden belicht met de LED lamp, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Dit bijzonder effect op alleen de kwaadaardige huidcellen maakt photodynamische therapie tot een behandeling die goede resultaten geeft.

Photodynamische therapie kan worden toegepast bij de volgende aandoeningen:

  • Actinische keratose (plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht, 'zonnekorstjes')
  • Morbus bowen (afwijkende cellen in het huidoppervlak)
  • Basaalcelcarcinoom, de oppervlakkige vorm (meest voorkomende vorm van ouderdomshuidkanker)

Photodynamische therapie werkt ook huidverjongend en kan dus in sommige gevallen als anti-aging behandeling gebruikt worden.